Luigi Világa

Fedezd fel Luigi Világát, ahol a legizgalmasabb érdekességek várnak rád!

7 hihetetlen szokás - Furcsa babonák, amiket a mai napig követünk

fekete-macska.jpg

Mindannyian találkoztunk már olyan helyzetekkel, amikor automatikusan követjük a régimódi babonákat, még akkor is, ha nem vagyunk igazán babonásak. Vajon miért kerüljük a létrák alatti áthaladást, vagy miért kopogtatunk fán, ha valami jót mondunk? Bár ezek a szokások sokszor viccesek vagy abszurdak, a mai napig velünk élnek. Nézzük meg a 7 legfurcsább babonát, amiket még mindig követünk!

1. Kopogj fán, hogy ne vond magadra a balszerencsét!

Ha valami pozitívat mondunk – például, hogy "sosem voltam még beteg" –, az emberek hajlamosak azonnal egy fa felületre kopogtatni. Ez az ókori hiedelem szerint azért van, mert így elkerüljük, hogy a gonosz szellemek meghallják, és balszerencsét hoznak ránk. Bár ma már senki nem aggódik a gonosz szellemek miatt, a kopogás szokása megmaradt.

2. Ne sétálj át a létra alatt!

Valamiért az emberek kerülik, hogy létra alatt sétáljanak át, mintha az automatikusan balszerencsét hozna. Ennek gyökere az ókori Egyiptomhoz nyúlik vissza, ahol a háromszög alakot (amit a létra alkot, ha egy falnak támasztják) szentnek tartották. A létra alatti áthaladás ennek megsértésének számított. Manapság talán a létra alatt sétálni inkább praktikus okokból kerülendő – sose tudhatod, mikor esik le valami!

3. A tükör összetörése hét év balszerencsével jár

Ki ne hallotta volna már ezt a babonát? A tükröt mindig óvatosan kezeljük, hiszen az összetörés balszerencsét hoz. Az ősi rómaiak úgy hitték, hogy a tükrök az emberi lélek egy darabját is magukban hordozzák, így ha eltörjük, azzal a lelkünk egy részét is "megsemmisítjük". A hét év balszerencse valószínűleg csak a drága tükrök pótlásának időigényességére utalt.

4. Ne adj sót kézből kézbe!

Amikor valaki sót kér tőlünk, inkább tegyük le az asztalra, mintsem kézből kézbe adjuk át. A babona szerint ugyanis a kézből kézbe adott só veszekedést szülhet. Ennek gyökere talán az, hogy a só egykoron drága és ritka áru volt, amit nem szívesen vesztettek el.

5. Fekete macska az úton? Balszerencse!

Szegény fekete macskák! Szinte mindenhol a balszerencse szimbólumai lettek. Az egyik legismertebb babona szerint, ha egy fekete macska átszalad előttünk, az balszerencsét hoz. A középkorban sokan úgy hitték, hogy a fekete macskák boszorkányok alakváltott formái. Szerencsére a modern macskabarátok már csak nevetnek ezen.

6. Meg ne nyisd az esernyőt a házban!

Az esernyők praktikus eszközök az esős napokon, de miért ne nyissuk ki őket a lakásban? Az egyik babona szerint ez balszerencsét hoz, mivel a tető alatt kinyitott esernyő megsérti az otthon védelmét. Másik elképzelés szerint a veszélyes régi rugós mechanizmusok miatt alakult ki ez a szokás, hiszen korábban tényleg veszélyes volt beltérben kinyitni.

7. Szilveszterkor lencsét egyél a szerencséért!

Ez az egyik legviccesebb, és egyben legfinomabb babona: szilveszterkor mindenképp egyél lencsét, mert az új évben gazdagságot és jólétet hoz. A lencse érmére emlékeztet, ezért hitték úgy, hogy aki újév napján ebből eszik, annak bőséges lesz az éve. És ha nem hiszel a babonában? Legalább finom ebéd lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://luigivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2618486381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Luigi Világa

Blogomban felfedezheted a világ elfeledett civilizációit, megismerheted a legkülönlegesebb természeti jelenségeket, és bepillantást nyerhetsz a tudomány rejtélyeibe. Ha érdekelnek a furcsa szokások, titokzatos helyek vagy a legújabb technológiai áttörések, akkor itt a helyed! Cikkeim célja, hogy szórakoztató, mégis informatív módon mutassam be a világ legérdekesebb történeteit. Csatlakozz hozzám, és induljunk együtt egy felejthetetlen kalandra!

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása